Meest gestelde vragen

Belangrijk om te weten:

 • Biedstap
  De biedstap kan per object verschillen, dit is voor de start van een biedronde ingesteld door de verkopend NVM Makelaar. Je kunt een bod uitbrengen dat 1 of meerdere biedstappen hoger ligt.
 • Verlenging:
  Als er in de laatste 2 minuten een bod geplaatst wordt, wordt het biedproces met diezelfde tijd verlengd.
 • Overbieden:
  Je kan jezelf niet overbieden, wel de ontbindende voorwaarden wijzigen.

Algemeen

 • Wat is NVM Online Bieden?

  NVM Online Bieden is een online tool dat het biedproces transparant maakt. Als geïnteresseerde kan je precies zien wat een ander geboden heeft.
 • Hoe werkt het?

  Verkopers gebruiken NVM Online Bieden omdat zij via een transparant biedproces de maximale opbrengst voor hun object willen realiseren. De verkopend makelaar activeert de tool als onderdeel van het verkoopproces. In plaats van een één-op-één onderhandeling met een geïnteresseerde, of in plaats van een gesloten inschrijving, komen prijs en de voorwaarden transparant tot stand. Iedere geïnteresseerde kan meedoen aan het proces en daarbij zijn voorwaarden voor onder andere financiering, bouwkundige keuring en transportdatum (indien van toepassing) doorgeven.
 • Werkt NVM Online Bieden prijsopdrijvend?

  Als het verkoopproces via NVM Online Bieden verloopt, heb je kans dat jouw bod overboden wordt. Maar dat is dan wel transparant en het biedt jou de mogelijkheid om opnieuw een bieding te doen. Bij een gesloten inschrijving weet je niet wat de andere geïnteresseerden bieden, en kun je dus nooit de afweging maken of je meer wilt bieden of niet. Of de uiteindelijke prijs via NVM Online Bieden hoger is of niet, is moeilijk vooraf te bepalen. Wel is zeker dat je als geïnteresseerde de regie mede bepaalt, en dat de prijsvorming transparant tot stand komt.

Bieders/geïnteresseerden

 • Kan ik meerdere biedingen uitbrengen?

  Je kan zo veel biedingen uitbrengen als dat je wilt. Het is alleen niet mogelijk om je eigen bod te overbieden, wel de ontbinden voorwaarden wijzigen. Het is ook mogelijk om een autobod in te stellen.
 • Wat is een autobod?

  Door het instellen van een autobod (automatisch bod) verhoogt het NVM Online Bieden systeem, indien nodig, automatisch jouw bod (rekening houdend met de minimale biedstap) zodat je weer de hoogste bieder bent. Op deze manier hoef je niet steeds handmatig een nieuw bod uit te brengen maar kun je jouw maximumbedrag eenvoudig instellen als autobod. Alleen als iemand een hoger bod doet dan jouw autobod, ben je niet meer de hoogste bieder.
 • Als ik het hoogste bod heb, weet ik dan zeker dat ik het object heb?

  Nee, het is aan de verkoper om te bepalen aan wie hij uiteindelijk gunt. Wat dat betreft wijkt de procedure via NVM Online Bieden niet af van andere verkoopprocessen. Een lagere prijs kan voor een verkoper interessanter zijn omdat bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud ontbreekt of omdat de leveringstermijn korter is.
 • Wat kost het als ik een bod doe op NVM Online Bieden?

  Voor de bieders is het gebruik van NVM Online Bieden gratis.
 • Waarom zou ik gebruik maken van NVM Online Bieden?

  Als jij er niet van houdt om mee te doen aan een inschrijving waarbij je niet weet wat de andere geïnteresseerden bieden, dan is NVM Online Bieden een prettige oplossing. Het zorgt namelijk voor transparante prijsvorming omdat je kunt zien wat de andere geïnteresseerden bieden. Je hebt dan altijd zelf de kans om een hogere bieding te doen.
 • Heb ik als particuliere koper bedenktijd?

  Ja, het aan- en verkoopproces via NVM Online Bieden wijkt niet af van de bestaande wet- en regelgeving. Voor een particulier die een bestaande woning koopt, is er dus drie dagen bedenktijd na het tekenen van de koopakte. Bij nieuwbouw is dat zeven dagen.
  LET OP: Wil je meebieden op een agrarisch object?
  Dan heb je als koper geen bedenktijd. Biedingen die je op een agrarisch object uitbrengt zijn bindend. Wanneer je op een agrarisch object een bieding uitbrengt, word je bij het uitbrengen van je bieding hiervan op de hoogte gesteld en dien je dit ook als voorwaarde bij je bieding te accepteren.
 • Moet ik alles alleen doen of kan ik mijn aankoopmakelaar ook inzetten als ik gebruik maak van NVM Online Bieden?

  Dat bepaal je zelf. Je kunt bieden en jouw aankoopmakelaar bij het biedproces betrekken, of je kunt zelf alles doen. Als je niet heel regelmatig een object koopt of er niet heel veel verstand van hebt, dan is het verstandig om een NVM aankoopmakelaar in te schakelen om je bij het aankoopproces te begeleiden. Het wordt aangeraden een deskundige in te schakelen om de aankoop te begeleiden.

Verkopers

 • Wordt de hoogste bieder automatisch ook de koper?

  Nee, als verkoper bepaal jij met wie je een koopovereenkomst wilt gaan tekenen. Dat kan de hoogste bieder zijn, maar naast de hoogte van het bod wordt er ook gekeken naar de voorwaarden van ieder bod. Is bod twee of bod drie aantrekkelijker, dan kun je er voor kiezen om dat bod te accepteren.
 • Kan ik NVM Online Bieden zonder makelaar gebruiken?

  Het is niet mogelijk om NVM Online Bieden te gebruiken zonder makelaar. Op dit moment kunnen alleen NVM makelaars gebruik maken van de tool. Wie zijn dat? Kijk op: nvm.nl/wonen/nvm-online-bieden/
 • Waarom verkopen via NVM Online Bieden?

  Verkopen via NVM Online Bieden geeft alle geïnteresseerden gelijke kansen. Het is een eerlijke manier van verkopen die bovendien tot de maximale opbrengst leidt. Iedereen die mee wil doen aan het biedproces kan bovendien zelf aangeven welke aanvullende voorwaarden hij of zij wil bedingen. Misschien heb je zelf weleens mee gedaan aan een inschrijving. Je weet hoe frustrerend dat kan zijn omdat je geen enkel houvast hebt wat je moet bieden. Door het prijsvormingsproces transparant te maken hebben geïnteresseerden gedurende het hele biedproces, zelf de keuze of ze nog een bieding willen doen of niet.