Bij Online Bieden kun je tenminste zien wat er gebeurt

19-11-2021 NVM Online Bieden

“Wij promoten het gebruik van NVM Online Bieden al sinds het eerste uur. We zijn een klein kantoor met een goed gevulde woningportefeuille en een groot netwerk in de regio Badhoevedorp, maar ook aan de andere kant van de ringvaart in Groot-Amsterdam. We merken hier de laatste tijd steeds vaker dat de ‘Amsterdamse taferelen’ op de huizenmarkt ‘de brug over komen’, zoals we dat hier zeggen. Het is hectisch, de prijzen lopen op. Het aantal kijkers bij bezichtigingen neemt inmiddels wat af, maar ze zijn wel serieuzer.”


“Ik merk dat klanten die we begeleiden bij de aankoop, gefrustreerd raken omdat ze én heel veel huizen moeten bekijken, waarop ze vervolgens telkens bieden én het biedingsproces vaak veel tijd kost en niet transparant is. Soms grijp je op duizend euro mis of wordt het je helemaal niet gegund op basis van de voorwaarden. Als je dan achteraf hoort wat het verschil was met het uitgebrachte bod, dan bekruipt je vaak het gevoel ‘als we dat geweten hadden…’”


“Als mijn klant een bod wil doen op een huis dat via Online Bieden wordt verkocht, gaan we er eerst samen goed voor zitten. We bepalen een strategie en een maximale prijs, waarvan ik vanuit mijn kennis en marktgevoel denk dat die verantwoord is. Ik breng dan namens de klant de biedingen uit en in overleg kunnen we de strategie desgewenst bijsturen. Dat is als aankoopmakelaar een heel andere rol dan de gebruikelijke, maar ik kan mijn klant hiermee beter helpen om er een zo goed mogelijke deal uit te slepen. Wat mij betreft mogen alle huizen via zo’n systeem verkocht worden.”


“Je hoort vaak in de markt dat Online Bieden de excessen eruit haalt. Maar steeds vaker blijkt dat juist met het biedingssysteem steeds hogere opbrengsten worden gerealiseerd. Sterker nog, er zijn inmiddels al enkele voorbeelden waarbij de opbrengsten aantoonbaar hoger liggen. De markt van potentiële kopers is op het moment erg groot en dat werkt altijd prijsopdrijvend. Bij het transparante systeem van Online Bieden kun je tenminste zien wat er gebeurt en altijd nog zelf beslissen of je alsnog wat hoger wil gaan dan het met je aankoopmakelaar afgesproken maximale bod. In plaats van het doen van een blinde ‘gok’, waarvan je geen idee hebt of je in de buurt zit.”


Danny Manasse – Onkenhout Makelaars, Badhoevedorp