Online Bieden past bij de transparantie die wij nastreven

27-08-2021 NVM Online Bieden

Bijna twintig jaar geleden werkte ik al als makelaar in regio Utrecht en de Vechtstreek. Destijds verliep vrijwel elke verkoop daar al met een inschrijving. Toen ik naar Vught verhuisde, merkte ik al: dat is hier de bedoeling niet. Je wil als makelaar inspelen op de gewoontes van de streek en de manieren van bieden die mensen hier het fijnst vinden. Dus toen NVM startte met Online Bieden hebben wij met twee woningen meegedaan in de pilot. De bedoeling was om het proces voor de koper en verkoper makkelijker en overzichtelijker te maken, maar nog niet iedereen in de regio was er klaar voor. Toen zijn we er weer mee gestopt.”


“Ondertussen kwam er steeds meer aandacht voor de misstanden rond inschrijvingen. Ik kan me voorstellen dat makelaars soms souffleren bij potentiële kopers die keer op keer de boot missen. Dat is begrijpelijk, maar onethisch. Daarom hebben we gezegd: dit is het moment om weer te beginnen met Online Bieden. Het past bij de transparantie die wij nastreven. Zo krijgen potentiële kopers bij ons ook standaard een bouwkundig rapport en zijn we eerlijk over hoeveel interesse er is. We werken voor de verkoper, maar we hopen net zo goed dat de andere partij ook zegt: van die makelaar wil ik kopen!”


“De kritiek van twee jaar geleden hebben we niet meer gehoord, alle partijen zijn blij met het systeem. Wat ik ongelofelijk belangrijk vind, is dat we alle bieders accorderen en dat zij daadwerkelijk hebben bezichtigd. Daarmee garanderen we de betrouwbaarheid. Het is ook een harde eis die we bij de verkoper neerleggen, net als dat bouwkundig rapport. Ik ben ervan overtuigd dat deze transparantie op lange termijn opweegt tegen het nastreven van een ondoorzichtig biedingsproces.”


Tjeerd Zijlstra - ATENZIJLSTRA makelaars, Vught