“Mensen krijgen echt een kijkje in de keuken van ons vak”

04-02-2021 NVM Online Bieden

“Toen de eerste mail over Online Bieden voorbijkwam, dacht ik: dat moeten we gewoon eens proberen. Het was eerlijk gezegd wel spannend, want we vonden het moeilijk in te schatten hoe het ontvangen zou worden bij de verkopende partij en geïnteresseerde kopers. Uiteindelijk kregen we voor een woning in een populaire wijk gigantisch veel aanvragen: dat was de ideale test.

Het biedingsproces begon aanvankelijk rustig en ik werd steeds nerveuzer. Pas tegen het einde begon het echt te lopen. Uiteindelijk pakte het prachtig uit, de woning werd boven verwachting goed verkocht. Toen was wat ons betreft het ijs gebroken.

Geïnteresseerde kopers hebben tijd nodig om tot een keuze te komen en hoe beter zij zijn voorgelicht, des te beter het resultaat. Het systeem is sinds de introductie ook flink uitgebreid op het gebied van ontbindende voorwaarden, daar krijgen we van gebruikers erg goede reacties over. Iedere koper wordt meegenomen door een stappenplan, dat is vooral fijn voor starters die weinig ervaring met bieden hebben. En mocht iemand het nog niet goed begrepen hebben, dan bellen we even na voor wat toelichting.

Het mooie is dat Online Bieden een transparant systeem is voor alle partijen. Je kunt een woning natuurlijk maar aan één persoon verkopen, maar een positief zijeffect is dat de andere partijen daar doorgaans prima mee kunnen leven. Iedereen heeft een eerlijke kans gehad en voor de verkopers is het steeds een heel bijzondere climax om te zien waar dat toe leidt. Mensen krijgen echt een kijkje in de keuken van ons vak. We verkopen een woning altijd volgens de wens van de verkoper, maar ik ben hier op kantoor wel echt ambassadeur geworden voor dit systeem.”

Martijn van Lent – Van de Zande Makelaardij, Waalwijk